Actuele noden

Als stichting werken we met een jaarplanning en duidelijke doelstellingen. Tegelijk houden we rekening met het onvoorspelbare karakter van het leven. Wanneer actuele gebeurtenissen ons raken, mobiliseren we ons netwerk om leed te verzachten of positieve verandering te brengen.

Met het project Heppie Happie hebben we samen met de Nestas Scholengroep een ontbijtconcept ontwikkeld. Kinderen kunnen vóór schooltijd aanschuiven voor een gezond ontbijt, zodat ieder kind met een volle maag de schooldag kan beginnen. “Alle kinderen zijn welkom en samen ontbijten is gezellig,” is de boodschap van Heppie Happie. Door geen onderscheid te maken, voorkomen we een armoedestigma en zorgen we dat de juiste doelgroep bereikt wordt.

Tijdens de coronapandemie startten we samen met het lokale bedrijfsleven, maatschappelijke initiatieven en vrijwilligers een project om tien weken lang 1.200 maaltijden per week te bereiden. Deze diepgevroren maaltijden werden aan huis bezorgd bij gezinnen en alleenstaanden die om diverse redenen niet konden koken en onvoldoende financiële middelen hadden om maaltijden te laten bezorgen. Ons uitgangspunt: ieder mens heeft recht op ten minste drie volwaardige warme avondmaaltijden per week.

Bed, bad en brood zijn niet genoeg om je welkom te voelen. Daarom vroeg de gemeente Dordrecht ons, samen met twee andere maatschappelijke organisaties, om vluchtelingen uit Oekraïne een warme ontvangst te bieden. We mobiliseerden onze netwerken en zorgden voor wifi, kleding en schoenen, gezellige gemeenschappelijke ruimtes, sportmogelijkheden, uitjes, schoolspullen voor de kinderen, taallessen en rondleidingen door de stad. Binnen korte tijd wisten we Dordrecht te activeren en de vluchtelingen zorgzaam welkom te heten in wat tijdelijk hun thuis zou worden.

Projecten in opdracht

Bestuur Stichting Ondernemersfonds Dordrecht
In december 2023 is het Ondernemersfonds Dordrecht opgericht. Dit fonds beschikt over een budget van enkele miljoenen euro’s om te investeren in 25 gebieden in de stad. De besteding wordt bepaald door de OZB-betalers van niet-woningen. Stichting MBO Drechtsteden is, samen met ondernemers, gevraagd mee te helpen bij de oprichting van de stichting en het organiseren van de wijken. Zo wordt ook de stem van maatschappelijke organisaties meegenomen in de ontwikkeling van het Ondernemersfonds.

Adviseur maatschappelijk betrokkenheid voor Amega
Amega heeft de stichting gevraagd om enkele uren per week te fungeren als adviseur maatschappelijk betrokken ondernemerschap. Wij ondersteunen bij het screenen van aanvragen, aandragen van initiatieven, beleidsontwikkeling, het duurzaamheidsjaarverslag en de besteding van middelen. Zo vergroten we de impact voor Amega, de samenleving en de regio.

Circulaire bouwhub
Een aantal aannemers bedacht een circulaire bouwhub om verspilling te verminderen, hergebruik te stimuleren en CO2-uitstoot door bouwactiviteiten terug te dringen. De stichting onderzocht de haalbaarheid en bracht andere partijen samen. Dit leidde tot de oprichting van het Bouw Circulair Netwerk (BCN). Inmiddels is de bouwhub operationeel, maar verdere ontwikkeling is nodig. Wij vervullen momenteel de rol van voorzitter van BCN.